Jak se slaví u ostatních? #1

Zdravím a vítám své milé zbloudilé duše. Jak jistě nikomu neušlo, vánoční tématika se řeší všude možně i nemožně, a tak tomu ani v dnešním článku nebude jinak. Jak se slaví Vánoční svátky v naší rodné zemičce ví do jisté míry asi každý. Jak je tomu ale jinde ve světě? Co jsme si od sousedních zemí odnesli my a pochytily ony něco od nás? V čem se shodujeme a v čem bychom si naopak nikdy nesedli? Jsem si jistá, že mnoho ze zmíněných faktů budete nejspíš vědět i z dřívějška, ale určitě narazíte i na něco, co vás překvapí.
Pokud jste alespoň trochu zvědaví, co jsem si pro vás připravila v prvním díle této nové série, neváhejte a pokračujte ve čtení!

Zdroj podkladového obrázku

První, druhý, třetí... Vánoce v Americe
Zdroj obrázku
Jistě není žádnou tajností, že na dalekém Americkém kontinentě je více než Vánoce důležitý docela jiný svátek - a to Den díkůvzdání. Na rozdíl od nás také Američané zdobí stromeček v předstihu tří, minimálně pak dvou týdnů před Štědrým dnem. Co se týče štědrovečerního prostírání, tradicí je krocan se šunkou, jinde dokonce mořské plody, ale Američani jsou taky jen lidi, a tak stejně jako my si s radostí naservírujeme místo kapra řízek, oni docela ochotně sáhnou i po obyčejné pizze. A abych nezapomněla, tím hlavním rozdílem je samozřejmě doručovatel, v tomto případě se pak jedná o Santu Clause, ke kterému neodmyslitelně patří sobí spřežení. Toto není žádné tajemství, ne každý už ale ví, že každý ze sobů má své jméno: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner a osmý Blitzen, v moderní verzi se dokonce můžeme setkat ještě s devátým Rudolphem.

Do Anglie? Jedině s puškou!
Kam se ale hrabe USA oproti anglickému Wassailingu. Že nevíte, oč se jedná? Wassailing je stará tradice, kterou slaví především farmáři. Při oslavách se pojídají horké koláče a v dnešní době velmi oblíbený cider (hlavně jablečný). Ale tím končí veškerá idylka. Farmáři společně s rodinami dochází do sadu, kde koláč namočený do cideru umístí do rozvětvené vidlice stromu, který posléze ještě postříkají ciderem jako takovým. Aby toho nebylo málo, tihle šílenci si poté ještě vezmou pušky a za doprovody rachotu hrnců a pánví do stromů střílejí, přičemž ostatní jim k tomu prozpěvují stejnojmennou píseň: Wassailing. Tato tradice, možno označit i za rituál, má sloužit k vyhnání zlých duchů a povzbuzení dobrých sil, aby jim napřesrok byla dopřána velká úroda. Co je proti tomu naše házení střevícem?

Vyleštěné francouzské Vánoce
Zdroj obrázku
Ve Francii se pro změnu rozhodli, že nadílka v punčochách je už moc velká nuda, a tak v této zemi večer 24. prosince nosí děti své vyčištěné boty a skládají je před krb nebo kamkoliv jinam v domě. Věří totiž, že Pere Noel (francouzská obdoba Ježíška, v překladu "Otec Vánoc") jim do nich nadělí nějaké pěkné dárky. Aby Noelovi samotnému nebylo smutno, chodí v doprovodu s Pere Fouettardem (v překladu Otec Políček), který naopak zlobivým dětem naplácá na zadek. Inu, Francouzi jsou zkrátka mírní, s čerty na ně nechoďte, ale na Štědrý den klidně pohlavek schytáte. Pokud budete požadovat tradiční pokrm, v restauraci by vám nejspíše nabídli reveillon. To znamená v překladu doslova "ráno vstát", případně se takto označuje první ranní telefonát.

V Litvě si o Vánocích nezapomeňte zatopit 
Pokud jste o Vánocích zatoužili po troše exotiky, můžete vyrazit do Litvy. Zde je totiž jednou z tradic průvod masek. Kdybyste pak dále narazili na někoho, jak za sebou táhne sněhem kládu, nezoufejte - není to tak, že by doma neměl čím topit, jedná se totiž o další z tradičních zvyků. Kláda má symbolizovat neštěstí a problémy, proto ji členové rodiny za hlasitého zpěvu tahají co nejdál. Když už jsme u té exotiky, na štědrovečerním stole by neměla chybět prasečí hlava vařená s rozmělněným ječmenem. Tento pokrm můžete najít pod označením koca nebo kikas, což jsou poměrně legrační názvy, stejně jako Kuki večer, který značí Štědrý večer.

V příštím díle se můžete těšit na tradiční Vánoce v Dánsku, Španělsku nebo například v Argentině.


6 komentářů:

  1. Úžasný článok, podobné zhrnutie som ešte nečítala. Dobrý nápad takto spísať zvyky :)
    No teda...pizzu na Vianoce si neviem predstaviť, dokonca ani rezeň :D
    Teším sa na ďalší diel, hlavne na Dánsko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek, ale není nad český vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká a působivá přehlídka vánočních zvyků. Jiný kraj, jiný mrav, ale ta základní myšlenka je stejná. Moc se ti to povedlo a věnovala jsi tomu hodně času. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. tohle mě vždycky hrozně bavilo číst, protože prostě vánoce se všude slavěj jinak :D a nejvíc se mi teda líbí asi ta amerika, i když zase mi nepřijde vůbec kouzelný rozbalovat dárky 25. ráno :D

    OdpovědětVymazat
  5. Wow nič takéto som ešte nikde inde nevidel a páči sa mi to. Je to veľmi dobre podané. Som rád, že na tvojom blogu vidím len samí kvalitní materíiál :D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.