30.3.16

Nine Lashes - Ascend | Nové stoupající album

by , in
Nine Lashes je americká hudební skupina z Birminghamu hrající především různé odrůdy rocku. Abych byla objektivní, rozhodně se nejedná o kapelu, na kterou narazíte na každém rohu - vlastně právě naopak. Mě si ale Nine Lashes svou tvorbou, především z alb World We View (2012) a From Water To War (2014), získali a pochopitelně jsem tedy přivítala, když 11. března tohoto roku konečně vyšla dlouho očekávaná nová deska pod názvem Ascend. A jaký mám na tuhle novinku nakonec názor? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.
28.3.16

Itálie v objektivu

by , in
Zdravím a po opravdu hodně velké odmlce (v řádu měsíců) Vás vítám u článku zaměřeného na fotografování. Jak už jsem se jistě zmiňovala, nejsem věřící a ani člověk, který by lidové tradice a svátky nějak zvláště prožíval či slavil, proto jsem využila letošního volna trochu jinak a vyjela do zahraničí. Místo, kam jezdíme lyžovat, se pro naší rodinu stalo už tak nějak tradicí. Livigno je drobné italské městečko v Alpách se spoustou malebných domků, přírodních úkazů a různorodých sjezdovek. Snad se ani nepamatuji, že bychom kdy byli na dovolené někde jinde než právě zde. Letos se nám výlet opět vyvedl, ale s tím se podrobněji pochlubím až v březnovém deníku, který by měl vyjít co nevidět. Proto pro vás zatím mám několik obrázků, kterými se vám pokusím navodit zasněženou atmosféru a slunečnou náladu.


26.3.16

Dcera kostí a dýmu | Co se stane, když se anděl zamiluje do ďábla?

by , in
Originální název: Daughter of Smoke and Bone
Díl: 1. (v sérii Kost přání)
Autor: Laini Taylor
Nakladatelství: Knižní klub
Rok: 2012, originál 2011
Žánr: sci-fi a fantasy, román
Počet stran: 368
Prostředí: Praha, Eretz
Úryvek: k přečtení zde
Anotace:
Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne.
(zdroj: databazeknih.cz)

Dcera kostí a dýmu je první díl série z pera americké spisovatelky Laini Taylorové, jenž vypráví příběh zasazený do originálního prostředí světa chimér a andělů, kteří proti sobě bojují ve staletí dlouhé válce. Jak to ale dopadne, když se cesty dvou nepřátel propletou a oni se do sebe zamilují?
23.3.16

Svátky jara osmkrát jinak

by , in
Velikonoce. Ať už patříte mezi věřící, pro které jsou tyto dny jedny z nejdůležitějších v celém roce, kdy došlo k zmrtvýchvstání Ježíše Krista, nebo mezi lidi, jež při této příležitosti oslavují příchod jara, svátky Velikonoc rozhodně nejsou něco, o kolo čeho byste prošli bez povšimnutí. Já osobně se neřadím mezi věřící, ale ani mezi lidi, kteří by oslavování svátků a dodržování tradic obecně nějak zvláště prožívali. I přesto mám ale vzato kolem a kolem všechny tyto svátky ráda. Velikonoce pro mě znamenají příchod jara, příchod slunce, veselé barvy a samozřejmě několik dní volna. 
I když tedy, jak už jsem se zmiňovala, se neřadím mezi část populace, která si parapety a noční stolky zdobí plyšovými kuřátky, králíčky a malovanými vajíčky, přijde mi neskutečně zajímavé porovnávat, jak se stejný svátek vlivem času a místa pozměnil. A proto jsem tu i s dnešním článkem, kde vás seznámím s několika zajímavými fakty, údaji a rozdíly o tom, jak se tradice a oslavy v jednotlivých krajích světa liší. Možná se budete až divit, čeho všeho jsou lidé schopní!

18.3.16

Důvod

by , in
Zdravím a po pořádné odmlce Vám dnes přináším ukázku z mé literární tvorby. Poslední dobou se na jednotlivé povídky nebo básně nedostalo moc prostoru, jelikož veškerou inspiraci jsem se snažila usměrnit do něčeho většího. Před časem jsem ale sepsala několik povídek do různých soutěží. Zatím jsou známé výsledky dvou z nich; v jedné jsem vyhrála, v druhé už to nedopadlo tak slavně, ale i když jsem se tento rok neumístila jako minule, přišlo mi vcelku škoda svůj výtvor někde nezveřejnit, když už jsem si s ním dala jednou práci.
Téma soutěže bylo "rodinné tajemství". Já se téma pokusila pojmout jaksi tradičně netradičně. Jak? To už můžete zjistit sami.


16.3.16

Začínáme s korálkováním #3: Žebříčková technika

by , in
Zdravím a dnes Vás vítám již u třetího vydání série Začínáme s korálkováním. V předchozích dílech jste dostali možnost se seznámit s pomůckami a základní výbavou, očkovou technikou a technikou spojených oček. Pro tentokrát jsem si pro vás připravila něco stále ještě jednoduchého, přesto nezbytného a to žebříčkovou techniku, která se vám hodí kupříkladu k výrobě různých stromečků, větviček nebo dokonce i drobnějších listů.

14.3.16

Jak se vyspat dorůžova aneb 10 tipů na zdravý spánek

by , in
Během psaní této věty jsem třikrát zívla. S problémy spjatými se spánkem máme neblahé zkušenosti asi všichni. Rad, tipů a fíglů, jak si nejlépe přivodit zdravý spánek je hned celá řada. Osobně ale zastávám názor, že jich nikdy nebude právě dost. Proto jsem se rozhodla dnešní článek věnovat této zmiňované problematice a seznámit vás s pár tipy z mojí hlavy. Jsem si jistá, že spoustu z nich budete znát, ale třeba vás něco překvapí nebo narazíte na vychytávku, kterou vás doposud ještě nenapadlo vyzkoušet.

14.3.16

Harmonogram článků

by , in
Články vycházejí v pravidelné frekvenci jednou za dva dny. Časový harmonogram je z velké části pouze přibližný.

  • Sbírka střepů (= deník): vychází 1 krát za měsíc, vždy první týden (pokud je to možné hned první, eventuálně druhý den)
  • Po stopách šelestu aneb co poslouchám (= playlist): vychází 1 krát za měsíc, vždy první týden 
  • Tématické články: vycházejí většinou příležitostně (vzhledem k danému časovému období, svátkům atd.), 2-3 krát za měsíc, rozestup 1-2 týdny
  • Knižní recenze: vychází 2-3 krát do měsíce, rozestup 1-2 týdny
  • Filmové recenze: vychází 1 krát za celý měsíc, v první polovině měsíce 
  • Výtvarná tvorba: vychází příležitostně 1 krát za měsíc
  • Korálkování: vychází 3 krát za měsíc, většinou v rozestupu 1-2 týdny
  • Návody: vychází 1 krát za měsíc, druhá polovina měsíce
  • Fotografování: vychází v průměru 1 krát za 2 měsíce
  • Blogové a technické záležitosti, čtenářské názory atd.: vychází naprosto nepravidelně, cca 1-3 krát za měsíc
  • Literární tvorba - povídky, básně: vychází naprosto nepravidelně

AKTUÁLNĚ: Na nové články se můžete těšit vždy v pondělí a pátek, přičemž pátek je pevně daný, zatímco v pondělí může docházet k občasným výpadkům.
12.3.16

Blogerské vychytávky #2

by , in
Zdravím a vítám Vás u nového článku. Jsem velmi potěšena, že tu dnes mohu být hned s druhým dílem Blogerských vychytávek. Možná se ptáte, co je na tom tak zvláštního? První díl totiž sklidil přímo obrovský úspěch, stal se z něj nejčtenější, nejkomentovanější a nejzobrazovanější článek na blogu, což jsem vůbec nečekala. Tímto prostřednictvím bych vám tedy chtěla moc poděkovat a právě proto zde mohu být s tímto pokračováním.
Stejně jako minule, i dnes jsem si připravila několik vychytávek a fíglů, které se na blogspotu mohou hodit jak začínajícím, tak i pokročilejším blogerům a to především právě proto, že na tyto zdánlivé maličkosti vám blogger jako takový sám návod neposkytuje. A co konkrétně vás dnes čeká? Pokud jste už zvědaví, neváhejte a pokračujte ve čtení článku!


9.3.16

Vyděděnci | Severské dobrodružství začíná

by , in
Originální název: The Outcasts
Díl: 1. (v sérii Bratrstvo)
Autor: John Flanagan
Nakladatelství: Egmont
Rok: 2012, originál 2011
Žánr: dobrodružný, fantasy
Počet stran: 416
Prostředí: Skandie
Úryvek: k přečtení zde

Anotace: Ve Skandii existuje pouze jediná cesta, jak se stát bojovníkem. Chlapci jsou vybíráni do skupin zvaných bratrstva a musejí podstoupit tříměsíční výcvik v námořnických dovednostech, ovládání zbraní a bojové taktice. Bratrstvo stojí proti bratrstvu a soutěží spolu v řadě úkolů. Vítěz může být jen jeden. Když se Hal Mikkelson stane nedobrovolným vůdcem bratrstva vyděděnců, musí se tohoto úkolu zhostit, jak nejlépe umí. Bratrstvo Volavek se silou ani počtem sice nevyrovná dalším dvěma skupinám, ale jeho členové mohou svou vynalézavostí, důvtipem a odvahou všechny jen překvapit. 
(oficiální anotace)

Autor celosvětově úspěšného Hraničářova učně se rozhodl nás obohatit o novou sérii pod názvem Bratrstvo. Co tedy na první díl, který je pro změnu vytržen z lesů a zasazen do divoké severské Skandie, říkám já? Vyplnil John Flanagan všechna očekávání? Nebo pro mě kniha představuje spíše zklamání?
7.3.16

Prázdninová filmová jízda

by , in
Zdravím a opět po delší době Vás vítám u článku zaměřeného na filmy. Krátké prázdniny mi už bohužel skončily, ale dostála jsem svému slovu a takřka celé jsem je zasvětila (mimo psaní, poslouchání hudby a rozvíjení mé kreativní stránky) právě sledování filmů. Zhlédla jsem jich o něco méně, než jsem původně předpokládala, jelikož jsem do mezer nastrkala i pár seriálů, ale i tak se dostavil poměrně slušný počet snímků, o kterých bych nyní ráda v rychlosti pohovořila.
Tak trochu jsem experimentovala za účasti některých ostatních příslušníků mé rodiny a vybrala jsem filmy takovým způsobem, aby byl každý zástupcem zcela odlišného žánru. A na jaké snímky se tedy můžete těšit? Pokud jste už zvědaví, pokračujte dál ve čtení a dozvíte se víc!

6.3.16

Světlo dneška

by , in
Zdravím a vítám Vás u nového (tentokrát lehce informačně netradičního) článku. Vzhledem k tomu, že na zdlouhavé úvody jsem si nikdy příliš nepotrpěla, přejdu rovnou k věci. S kamarádkou jsme nedávno složily jistý slib, že spolu nikdy nesmíme nic psát dohromady. Co ale osud nechtěl, jen o pár dní později přišla jedna z nás se skvělým nápadem - a tak jsme se po zdlouhavém domlouvání konečně odhodlaly a založily společný web. 
Hlavní myšlenkou, kterou naznačuje již samotný název blogu, je ukázat a přiblížit lidem tu osvětlenou, tedy veselou a usměvavou část světa. Nechceme být jako každý druhý blog, proto se budeme snažit psát články různého typu a ražení - názorové, zajímavostní, přibudou společné i jednotlivé recenze a také naše literární tvorba a mnohé další.


Nyní vyvstává poměrně základní otázka: Co se tímto počinem mění pro Vás? Vzato kolem a kolem nic moc. Vynasnažím se, aby články na Tichém odporu vycházely stále stejně pravidelně jako doteď a plánuji vydat slibovaný harmonogram, abyste se mohli lépe orientovat a vědět, kdy zhruba co očekávat. Pokud ale máte mé příspěvky v oblibě a chtěli byste si přečíst ještě něco navíc, budete mít právě zde možnost. Předpokládám, že některé články se budou nejspíš opakovat na obou webech, ale kupříkladu z okruhu recenzí zde narazíte na nějaké bonusové kousky (na tomto blogu totiž píši recenze jen na vybrané knihy, případně filmy a seriály) a i nové, kupříkladu citátové a další série z mé tvorby. 
Myslím, že by z toho do budoucna mohl vzejít docela zajímavý projekt. Já i zmiňovaná kamarádka máme totiž do/zcela jiný styl psaní a rozdílný pohled na spoustu věcí, proto kupříkladu společné recenze a další názorové články budou dle mého skromného názoru zajímavé, nebo by každopádně mohly být.

A nyní už k hlavní pointě tohoto informačního článku - s mocí mi svěřené bych Vás chtěla srdečně pozvat na zmiňovaný blog, který naleznete na adrese:


Obě dvě budeme moc rády, když se stavíte.
Děkujeme.
4.3.16

Po stopách šelestu aneb co poslouchám #6

by , in
Tik tak tik tak... už se nám pomalu přiblížil čas na další list mých oblíbených písní! Za posledních několik měsíců se zde stalo jedním z několika nepsaných pravidel, že hudební výběr vychází vždy první týden v měsíci. Je to další z mnoha důkazů, že když člověk něco plánuje sám od sebe, nikdy to nevyjde ideálně, zato jakmile se dá věcem volný průběh, usadí se samy. Na vteřinu teď proto odskočím od tématu - vzhledem k tomu, že u poměrně velké spousty typů článků se už nějaké to nepsané pravidlo projevilo, napadlo mě, že by možná nebyl tak úplně špatný nápad sepsat jakýsi harmonogram, který by oznamoval, kdy bude pravidelně vycházet jaký druh článku. Myslím, že vám coby čtenářům by to mohlo značně usnadnit orientaci a budete přesněji vědět, co do budoucna očekávat, zatímco já si tu zavedu nějaký pevnější řád. Myslím, že by to mohlo fungovat, co vy na to říkáte?
Dost už ale řečí, nyní už definitivně přišla řada na hudbu. Na co se můžete tentokrát těšit? Připravila jsem pro vás opět od všeho trochu: nějaký ten rock, gothic a metal, hardcore, dubstep, ale i ždibec pop/punku a něco málo z hudebních novinek.
_________________________________________________________________

Bring Me The Horizon - True Friends
Myslím, že mezi vámi bude jen málo těch, co by název BMTH slyšeli poprvé. I přesto jsem se ale já osobně této skupině donedávna spíše vyhýbala. Ne kvůli tomu, že by se mi jejich hudba zdála snad moc "drsná", jak tvrdí někteří, ale nesedla jsem si se zpěvákem. Po dlouhé době jsem zkusila dát jim druhou šanci a pustila si True Friends. Prvních pár vteřin jsem si myslela, že píseň bude opět obsahovat falešný nápěv, ale měla jsem dost rozumu na to, abych ještě chvíli počkala. True Friends je totiž jak po hudební tak i textové stránce naprostá bomba!

2.3.16

Zimní čmáranice

by , in
Zdravím a opět po poměrně delší době Vás vítám u výtvarně zaměřeného článku. Tentokrát jsem se vám rozhodla ukázat dva své nejnovější výtvory, přičemž každý je nakreslený trochu jiným stylem. První je obtažený černým fixem a vybarvený pastelkami (ano, pozor, asi po půl roce jsem použila barvy!), zatímco na druhý jsem použila jednoduše jenom tužku. Nejsem žádný malíř, to oznamuji a varuji předem, ale třeba moje amatérské práce někoho alespoň trošku zaujmou.

Dileandra
Prvním výtvorem, se kterým bych vás ráda seznámila, je tato podivínská dívenka, kterou jsem pojmenovala Dileandra. Původně jsem zamýšlela něco docela jiného, ale neustálým upravováním, kombinováním a zase upravováním ze všeho nakonec vzešlo právě tohle. Na Dileandře je zvláštní hlavně to, že je celá barevná, což vážně nemám ve zvyku. Pokusila jsem se taktéž stínovat její vlasy, i když z toho vznikly jen jakési barevné pruhy. 

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.