LINDSEY STIRLING - Warmer In The Winter

Lindsey Stirling, mimořádně talentovaná houslistka, tanečnice s skladatelka z Kalifornie, přišla letos na podzim s neobvyklou novinkou. 20. října totiž coby čtvrté v řadě vyšlo vánoční album Warmer In The Winter. Co nám fanouškům pak zbývalo jiného, než si udělat Vánoce v předstihu?
První myšlenka, kterou ve mně Warmer In The Winter už podle názvu vyvolalo, byla Vánoce naruby. Jak pak se tedy hudebnice, která se vyznačuje kombinací žánrů jako je dubstep a electro, s touto tématikou poprala?


S T Y L  A  Z M Ě N Y
Warmer In The Winter je výjimečné, co se diskografie této interpretky týče, protože na rozdíl od ostatních obsahuje jen čtyři originální písně, zatímco zbytek se sestává z cover verzí známých vánočních hitů. Posluchače může také zaskočit velké množství feat, ať už se jedná o Tromboneho Shorty, Sabrinu Carpenter nebo o něco známější jména, jako je Becky G nebo dokonce Alex Gaskarth z All Time Low. A tak přestože jsem zpočátku byla poněkud rozpačitá, mimo jiné právě kvůli Alexovi jsem byla na nové spolupráce zvědavá.
I přesto si však Lindsey Stirling nadále zachovává svůj osobitý styl, a i když nahrála písně zdánlivě oposlouchané, na každé z nich dokázala najít něco, čím ji ozvláštnila a převedla do úplně nového tvaru.

P Ě V E C K É  V Ý K O N Y
Lindsey Stirling je houslistka a její alba jsou tak především o instrumentálech, ale právě díky zmíněným spoluprácím mohu tentokrát udělat výjimku. První píseň s příměsí zpěvu je You're a Mean One, Mr. Grinch. Tak tenhle kousek se mi zalíbil hned. Skvělý podklad a Sabrina Carpenter dohromady, to je skoro magie. Dále následuje Christmas C'mon, druhá z originálních skladeb. Poslouchá se skoro sama. Veselé instrumentály v kombinaci s Becky G, kterou mám mimochodem docela ráda, navodí přesně tu pohodovou vánoční atmosféru, které o svátcích chceme všichni dosáhnout. Titulní song Warmer In The Winter ve spolupráci s pozounistou Trombone Shortym ve mě zpočátku vyvolával smíšené pocity. Osobně si moc nepotrpím na tenhle "retro" styl hudby. Jak se ale ukázalo, jedná se o jednu z těch věcí, které se musí trochu uležet. Dnes sice Warmer In The Winter odděleně přímo nevyhledávám, ale s čistým štítem mohu říct, ale ten zpěv, nástroje, zkrátka všechno pospolu ladí a sedí. A nakonec Time to Fall in Love ve spolupráci s Alexem Gaskarthem. Původně jsem z tohohle kousku byla taky trošku zmatená, ale stejně jako v předešlém případě - když se to rozleží, stojí to za to.


I N S T R U M E N T Á L N Í  S T R Á N K A
Co k téhle části jen napsat? Lindsey Stirling je hudebnice s velkým H a rozhodně ví, jak zacházet s nástroji. Jak už jsem zmiňovala dříve, nezměrně ji obdivuji za to, že si vzala tak velké sousto a dokázala ho zdárně rozžvýkat, protože se jí podařilo ke každé z klasických vánočních skladeb přidat něco nového, najít na ní něco, co ještě nikdo před ní a vytvořit z nich tak cosi originálního, přestože dávno známého.
Je to znát hned na otevírací skladbě alba Dance of the Sugar Plum Fairy nebo Carol of the Bells, kterou jsem si naprosto zamilovala, kromě vydařené instrumentální stránky také kvůli kouzelného hudebnímu klipu.
Velmi dojemná je nová verze Angels We Have Heard on High. Skládám hold i chytrému poskládání jednotlivých skladeb. Následující I Saw Three Ships totiž posluchači nedovolí, aby se příliš rozesmutnil, protože to je naopak veselí samo. U srdce zahřeje i jemná Let It Snow, What Child Is This nebo klasika All I Want for Christmas od Mariah Carey. Samozřejmě nesmí chybět ani Jingle Bell Rock a Silent Night. Určitě nezapomeňte ani na deluxe vydání a bonusové We Three Gentlemen a O Come, Emmanuel.

T E X T Y  A  K O N C E P T Y
Nejsem hudební znalec, co se not, akordů a další hudební teorie tohoto druhu týče. Ale z toho, co slyším, usuzuji, že podklady se vážně povedly. Melodie se poutavé, sladěné a rozhodně netahají za uši. Co se pak týče textů zpívaných písní, také nemám moc co vytknout. Je to vánoční, veselé a vánoční - a takové by to také mělo být, když se jedná o vánočně laděné album, ne?


A L B U M  J A K O  C E L E K
Jako celek působí všechny skladby sladěně a snad právě proto se neubráníte podezření, že mnohé z motivů se opakují. Zkuste se zaposlouchat třeba do We Three Gentlemen - neslyšeli jste některé z částí už předtím?
Přes poněkud rozporuplné a protichůdné pocity, které ve mně tohle album zpočátku vyvolalo, musím po čase ale říct, že se mi Warmer In The Winter vážně líbí. Hudba je chytlavá, vyrovnaná a jednotlivé skladby na desce vhodně seřazeny. Prospěly mu i četné pěvecké spolupráce a originální tvorba, jež jinak instrumentální desku zpestřily a oživily.
Sice si nemohu pomoct a v duchu Warmer In The Winter nepovažuji za úplně plnohodnotné album, které bych poslouchala i napřesrok, ale o Vánocích po něm rozhodně ráda znovu sáhnu. Za mě tedy palec nahoru. Tenhle kousek si určitě zaslouží, abyste mu dali šanci.


A jaký máte názor na nové vánoční album Lindsey Stirling vy?

4 komentáře:

  1. Já se musím přiznat, že Lindsey mám sice ráda, ale líbí se mi víc hudba ThePianoGuys, v poslední době. Nicméně Lindsey Stirling je obdivuhodná umělkyně. ♥

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Lindsey je fajn, vyloženě ji neposlouchám, ale pokud někde slyším její skladbu, tak si ji ráda celou poslechnu. Navíc je i dost sympatická! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ona je a hrozně! Mě osobně hrozně sebralo, když jsem ji viděla naživo, protože ona tak nepůsobí jenom na kameru, ale je to ten typ člověka, kterého když potkáte na ulici a vidíte, jak se směje, hned vám to pozvedne náladu :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.