Livigno | Pociťte Alpy (Itálie)

Malebné městečko zahalené pod stříbřitým závojem pohádkových Alp. Jestliže toužíte po krásné krajině a hodláte dát svému tělu patřičně zabrat, nebo si jen chcete zarelaxovat, užívat sluníčka a čistého vzduchu, je právě toto místo pro vás jako stvořené.


Okolní krásy
Zurčící řečiště a potoky s ledovou a křišťálově průzračnou vodou. Louky plné šťavnaté zelené trávy a rozkvetlých květin všech možných druhů od zvonků, hořců až po sytě růžové bodláky. Houfy motýlů posedané na zmiňovaných rostlinách a vyhřátých bílých kamenech. Prachové cesty lemované vysokými stromy. Neporušená krajina jako kdyby vás místy přenesla doslova do jiné dimenze. V tomto světě se zastavil čas.
Divoká fauna je zde taktéž každodenním společníkem, ať už se jedná o sviště, dravce nebo když se poštěstí, dokonce i kozorohy. Vyjma těchto volně žijících tvorů se na každém rohu pasou sametové krávy a vyhřebelcovaní koně. Často se zde chovají i osli, králíci, kozy nebo prasata.
Že to zní jako vystřižené z knihy? Možná, že ano, to ovšem nemění nic na faktu, že tohle všechno Livigno skutečně zahrnuje.


Pobyt
Cestování do této lokalitu (kterou na mapě najdete přibližně zde) je pro mou rodinu něco jako tradice. Moji rodiče sem za mlada jezdívali a i já takřka od narození. Dříve se jednalo o poměrně neznámé středisko, bohužel v posledních letech se jeho popularita rozrostla i mezi Čechy. V létě na převerné množství nenarazíte, ale v zimě se o ně dá zakopnout téměř na každém rohu.
K ubytování jsou většinou k dispozici menší apartmány nebo hotely - s pěti-hvězdičkou ovšem nepočítejte. I tak je ale dobré zarezervovat si místo s několika měsíčním předstihem. Stavby se do malebné krajiny hodí a přirozeně do ní i zapadají. Pokud příroda není to jediné, co vás zajímá, návštěvníci zde mají na výběr i velké množství značkových obchodů.


Horské počasí je nevyzpytatelné, záleží to hodně na štěstí a i tak je to souhra nehod a náhod. V letošním červenci, kdy jsem zde pobývala i já, se mi poštěstilo chytit teplé počasí. Inu, možná až moc teplé. Horské slunce dokáže pořádně pálit a ve výsledku i šeredně spálit, proto je dobré vždy s sebou mít zásobu opalovacích krémů. Konec konců stejně tak ale i pláštěnku nebo deštník, jelikož taková horská sprška se zde může objevit z čistajasna, než bys řekl švec.

Kam vyrazit?
Když už se zde čirou náhodou přeci jen ocitnete, nastává jedna zásadní otázka: co se tu dá dělat? A právě s tím se vám s vlastními zkušenostmi pokusím trochu poradit.

Val Federia
Celodenní výlet krásným údolím - sice dlouhý, ale poměrně nenáročný - je skvělá volba do začátku. Trasa začíná po vyjetí kabinkou na Carosello 3000 a následným sestupem. Zde je cestička úzká a překonáváte trochu větší převýšení, ale jakmile budete mít tento úsek dokončený, otevře se před vámi výhled na širokou štěrkovou cestou. Můžete si dát i malou svačinku nebo zakoupit domácí produkty v místní salaši.
Tento výlet je náročný na výdrž, ale člověk se neškrábe nikam do kopce. Mnoho místa k odpočinku, nádherná krajina a cesta, na které nemůžete zabloudit.


Val Vallacia
Zde už se nejde zdaleka jen po rovině, ale stále je z velké části cesta široká a štěrkovitá. Dále, u velkého statku, na ní navazuje užší stezka, jež zvolna stoupá po úbočí hory. Údolím se dá jít stále dál a dál, dokud se neunavíte a nerozhodnete vrátit zpět. Žádné větší přemístění zde nehrozí, ale zároveň musíte počítat s tím, že nejdete po rovné silnici.


Val Alpisella
Výlet začíná u zdejší mlékárny (kde máte možnost zakoupení výtečné domácí zmrzliny), u níž se line široká cesta kolem jezera. Ta velmi pozvolna vede k restauraci s vyhlídkou. Tento úsek je vhodný takřka pro kohokoliv: od kočárků, malých dětí až po seniory. Stejně jako i u dvou již zmíněných výletů jsou zde vyhovující podmínky pro jízdu na horském kole.
Blízko u restaurace se pak otevírá pohled na pobřeží jezera zcel pokryté nápisy z velkým kamenů - je to kouzelné podívání. V ní si posléze buďto můžete dát svačinu či oběd a jít zpět, nebo se vydat dál po stezce. Ta je stále široká, ovšem prudká. Stoupání je místy opravdu vysoké a prudké, upřímně řečeno bez turistických hůlek bych nejspíš moc daleko nedošla. Vyhlídka po úbočí je velice působivá, ovšem později cesta zabočí do lesa a v něm se bude stále kroutit nahoru a nahoru.


Alp Streatta
Místo mého posledního typu na výlet se nenachází v samotném Livignu, nýbrž kousek za hranicemi, což ovšem není na dopravu nijak daleka. Zpočátku nevinně vyhlížející stezka se nakonec ukáže býti dosti náročná, proto je dobré šetřit si patřičně síly. Po cestě se nejspíš budete muset utkat se stádem tvrdohlavých krav nebo paličatým cyklistou. 
Půvabné údolí nabízí mnoho rozverných pohledů a na konci naší trasy se opět nachází jedna z místních salaší, kde se můžete opět občerstvit.


Pokud tedy toužíte po čisté přírodě, horském vzduchu a volnosti, je pro vás Livigno to pravé. Na závěr ještě přidávám malé reportážní video, které jsem si dovolila připravit.





6 komentářů:

  1. Nádherné fotky :) Vážně to vypadá, jako kdyby se tam zastavil čas :) Musí tam být krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle fotek to tam vypadá krásně :)

    HockeyGirl

    OdpovědětVymazat
  3. Je pěkné, že je to taková vaše tradice :) že vaši tam jezdili už za mlada a že ty už jakoby od mala :)
    jinak tohle městečko mi přijde takové milé a ani se nedivim, že popularita vztoupá :))
    a dobře zvolené fotky :) moc se mi líbí :))

    Silluety, silluety.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné počtení i podívání. Ty obrázky mě okouzlily. To videjko se zurčícím potokem je skvělé a zahrálo mi na city. Lákavě jsi to všechno vykreslila. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá to tam jako v ráji ♥ ty obrázky a tak... krásná krajina :) hned bych tam jela na dovolenou a prošla si ty trasy, o kterých tu píšeš :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.