10 vánočních šíleností

Házení střevícem, pouštění skořápek po vodě, krájení jablíčka, schovávání rybí šupiny pod talíře nebo hladové čekání na zlaté prasátko. Máte toho už tak akorát po krk? Už vám všechny tyhle tradice připadají ohrané a nudné? Možná se budete divit, ale našlo by se mnoho dalších kuriozit, o nichž nejspíš vůbec nevíte a které vás mohou inspirovat k neobvyklému prožití vánočních svátků. Pro příklad koneckonců nemusíte ani chodit daleko. Stačí se podívat pár let do minulosti nebo do některé ze sousedních zemí a možná se nebudete stačit divit.


10. NEVIDĚL JSI MŮJ STÍN?
Nejedna pohádková postava na přelomu věků měla problém se svým stínem. Třeba takový Petr Pan, který si ho nakonec musel dokonce i přišít. Jak se ale ukázalo, nemusíte být zrovna pohádková bytost, aby vám pořádně zavařil. Dávejte si proto dobrý pozor, jestli stín, který za vás vrhají zapálené svíce, má všechno jaksepatří na svém místě. Kdyby mu totiž chyběla hlava, nevím nevím, jestli bychom se tu za rok opět sešli.

9. ŤUKY ŤUK - KDO JE TAM?
Pokud vás už omrzelo házet botou nebo ve vaší domácnosti jednoduše nezbylo žádné nevysklené okno, případně máte strach vysekávat díru do ledu, abyste nedopadli jako Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, ale přesto chcete zjistit, jestli se v příštím roce vdáte, můžete přejít k poněkud méně radikálnímu způsobu. Stačí zaklepat na kurník. Pokud vám odpoví kohout, máte vyhráno. Zakdáká-li slepice, budete si muset počkat minimálně do dalších Vánoc.

8. HLEDÁ SE JEŽÍŠEK
Že v Brazílii mají místo Ježíška kohosi jménem Papai Noel, který se rád prohání v šortkách, možná není nic nového. Zajímavý je ale odklon od klasického příběhu o jeho narození. Ježíšek je totiž unesen a tři králové se ho musí vypravit zachránit. Poměrně vtipná je ale ještě jedna skutečnost. Víte, kdo malého Ježíška v této verzi unáší? Cikáni.

7. JEŽÍŠEK DVAKRÁT JINAK
Belgičani jsou lakomí. Nemají totiž jednoho Ježíška, ale rovnou dva – svatého Nicholase a Perea Noela. Chudák svatý Nicholas je v tomto případě něco jako bad guy. Už 4. prosince vyráží do ulic a tajně pozoruje nic netušící děti. Ale pozor, ne každý, kdo vás sleduje z křoví dalekohledem musí být nutně svatý Nicholas! Už o dva dny později, 6. prosince, předává Pereovi Noelovi suma sumárum výčet všeho, co letos zjistil. Hodné děti se nemají čeho bát, protože na ně pod stromečkem čeká dárek. Na ty zlobivé jenom roští. Takže asi něco jako u nás čerti, jenom horší - brambory se alespoň dají sníst.

6. O JEDNOM POLÍNKU
Když jsem se dočetla o tomhle španělském zvyku, docela jsem valila bulvy nad lidskou vynalézavostí. Zdejší děti se totiž celý prosinec starají o polínko zvané Caga Tió. Tenhle výjimečný kus dřeva má dokonce namalovaný obličej a sedí pod plachetkou. Ptáte se proč všechna ta péče, krmení a hlídání? To proto, aby na Štědrý den polínko mohlo dle jejich slov doslova vykonat potřebu. Pochopitelně ne doslova a do písmene. Je totiž duté a rodiče ho naplní sladkostmi. Důležité ale je, že jako poslední by z něj měl vypadnout slaneček nebo česnek, abyste poznali, že se Caga Tió už vyprázdnilo úplně.


5. PROKLETÉ VÁNOCE
La Befana, čarodějnice roznášející dárky v Itálii, je v dnešní době poměrně známá osobnost. Málokdo už ale ví, jak se k tomuto povolání vůbec dostala. Podle legendy ji Tři králové požádali, aby se s nimi šla podívat na narození Ježíška. Jenže čarodějnice odmítla. Proč? Protože to byla čarodějnice a proč by někoho takového měla poslouchat! Za trest musí navěky věků obcházet domy a nosit dětem dárky. Mezitím se snaží najít Ježíška, aby konečně došla klidu. Moc se jí to ale zatím nedaří - a hádám, že italským dětem to vůbec nevadí.

4. KOŠŤATA SCHOVAT!
Máte v plánu strávit Vánoce v Norsku? Pozor na košťata! Podle legendy na Štědrý večer bloudí světem čarodějnice (ale nenechte se zmást - tohle není Befana, tyhle jsou zlé, zlé a ošklivé) a hledají košťata. Jak je ale známo, bez košťat se nelétá. Proto pro jistotu všechno náčiní tohoto druhu a čistící prostředky schovejte - co kdyby čarodějnici napadlo odletět na saponátu?

3. NA BRUSLÍCH DO KOSTELA
Návštěvy kostela k Vánocům patří už odpradávna. Ani ve Venezuele tomu není jinak. Jedna kuriozita by se ale přece jenom našla. V hlavním městě Caracasu chodí věřící do kostela časně zrána a to od poloviny prosince až do Štědrého dne. A co že je na tom tak zvláštního? Především způsob dopravy. Jezdí tam totiž na bruslích. Kvůli bezpečnosti jsou údajně až do osmi hodin večer uzavřené některé cesty.

2. CAGANER
Zkuste si dát tohle slovíčko do vyhledávače a možná se budete divit, co vám vyjede. Součástí tradičního španělského betlému je totiž postavička, přesněji řečeno muž, který při narození Ježíška vykonává potřebu. Jeho jméno je Caganer a vychází prý z jakési katalánské tradice, která má co do činění s úrodou. 

1. NEZAPOMEŇ NA SEKERU!
Na první místo jsem si šetřila tradici z mé rodné vlasti, tedy z Čech. Měli jste už během večeře pod stolem sekeru? Kdybyste ji u někoho na návštěvě pod stolem skutečně našli, nejspíš byste se nestačili divit. Naši předkové by se na oplátku divili vám. Jednou zpola zapomenutou českou tradicí je totiž před slavnostním jídlem na sekeru zlehka šlápnout, což zaručí, že vás v příštím roce nebudou bolet nohy.


Znáte nějaké další neobvyklé vánoční tradice a zvyky?
ŠŤASTNÉ A VESELÉ VŠEM!

8 komentářů:

  1. abych rekla pravdu, my snad nedrzime zadne tradice :-D

    OdpovědětVymazat
  2. To jsi mě tedy dnes pobavila. :D
    My tolik těch tradic nemáme. Snad jen olovo lijeme. Ale třeba půst se u nás nedrží. :D

    Šťastné a veselé! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, já se u psaní taky celkem bavila :D
      My většinou taky nic moc nedodržujeme, ale je hezké o tom mít alespoň povědomí, když už nic.
      Šťastné a veselé i Tobě :)

      Vymazat
  3. My tedy tradice žádné nemáme, tedy, ne že bychom neměli, máme naši milovanou vánoční rutinu, do které však například žádné lití olova nepatří, ale jsme tak spokojení :D
    Hezké Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme taky svoji vlastní rutinu :)
      Krásné Vánoce i Tobě :)

      Vymazat
  4. Mně jakožto křesťanovi ta 8. kuriozita trochu zvedá mandle, ale co... Ať si hledají Ježíška 😂

    OdpovědětVymazat
  5. Povedený článek :) Opravdu jsem se při čtení těch šíleností skvěle pobavila :) Krásné Vánoce přeji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já znám jenom ty klasické tradice, ale nedodržujeme tedy ani jednu :D jako menší jsem se snažila držet půst, abych viděla zlaté prasátko, ale stejně jsem nikdy nevydržela až do večeře, dělalo se mi špatně z hladu :D vykonávání potřeby jako tradice mě celkem pobavilo :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.